Välkommen till framtiden – eller varför 2017 var året som skrämde mig.

Repost från företagsintern blogg 2018-01:

Utvecklingen går allt snabbare brukar det ju heta. Faktum är att 2017 var första året då jag inte riktigt kände att jag hängde med i utvecklingen.

Vi hade Googles AI som vinner alla spel den ställer upp i efter bara några försök. (Schack, Go, PacMan… Den spelade ATARI Breakout så bra att den efter 240 min kunde utnyttja fel i spelets kod för att klara banorna). När sen den senaste nyheten om att en artificiell intelligens i sin tur har utvecklat sin egna artificiella intelligens – och gjort den mycket mer avancerad än de AI byggt av människor… ja är det någon mer än jag som börjar bli rädd?

Trots det känns AI och dess stora inverkan på samhället lite avlägset. Det kommer alldeles säkert ta över drive thru-beställningarna, tidiga kundtjänstkontakter och annat där ämnet är avgränsat och möjligheterna kända – men dessa interaktioner har vi redan idag, de ersätts bara.

Nej det är block chain-tekniken och i synnerhet dess tillämpning i kryptovalutor som jag känner mig riktigt frånåkt i.  Både i tekniken och i konceptet. Det är så oerhört komplext och bygger på så många antaganden, spekulationer och förhoppningar.

Jag ska inte ge mig in och försöka förklara vad en block chain är, det är andra mer lämpade att göra. Men att anamma konceptet i en helt offentlig kedja där innehållet kan vara helt hemligt och bara tillgängligt för den (eller dem) som har nyckeln är häftigt. Tänk hur mycket handläggningsärenden, myndighetsutövning, patientjournaler etc. etc. som kan distribueras på detta sätt! Utan identifikationsfedereringar eller Bank ID:n och med stark kryptering istället för intrång/perimeterskydd.

Kryptovalutans påverkan på nationalekonomin då? Högst oberäknelig. Vissa kryptovalutor är begränsade i sin omfattning (Bitcoin) och kan närmast jämföras med värdet på guld. Alltså definierat av antal och efterfrågan. Med andra ord: om marknaden väljer att Bitcoin inte är värt något så kommer du inte kunna växla den till någon annan valuta – spelar ingen roll att det bara finns ett begränsat antal (alla Bitcoin ska vara framräknade 2020 typ). Kryptovalutans värde i förhållande till marknaden är såklart gemensam för alla kryptovalutor. Några är decentraliserade och demokratiska bland dem som äger dem (ex. Etherium) är andra mer likt traditionella valutor fast företagsägda (ex. Ripple). De har lite olika syften: alternativ valuta eftersom bankerna är korrupta; snabba transaktioner för refunds…

Alla 1384 kryptovalutor som du kan handla med idag (i spekulationssyfte?) kan inte bli praktiska valutor i framtiden. Denna flora kommer såklart självsaneras men troligtvis kommer också den kommersiella marknaden, den som producerar och säljer varor och tjänster tillsammans med nationella finansmarknader ha sitt att säga till om.

Med det… välkommen 2018. Välkommen web 4.0 (undrar i vilket versionsnummer nya länsstyrelsen.se faller inom).

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: