En besatthet av svart

Repost från företagsintern blogg 2018-02

Nanosvart är det nya svarta. Det riktigt svarta alltså, svartare än något annat, än något annat har varit någonsin. 99,965% svart. Det är så svart att det blir som en optisk illusion. Ett fysiskt svart hål som slukar allt ljus (allt utom 0,035% för den petige). Det är ett brittiskt företag (Surrey Nano System) som lyckats ta fram ett material bestående av nanorör som alltså absorberar nästan allt ljus. Det heter Vanta Black och jag vill ha! Nånting, vad som helst, i Vanta Black! Helst en jacka!

Det är inte bara Vanta Black som triggat mina sinnen denna vinter. Även Svarta Svanar. Nassim Nicholas Talebs bok ”Den Svarta Svanen, Vad mycket osannolika händelser kan leda till” från 2007 har legat i min ”att läsa”-hög ett tag. Och det var mellandagarnas alla framtidsspaningar som fick mig att äntligen plocka upp boken. Bokens poäng i korthet: Det är helt enkelt för osäkert att spå framtiden eftersom vi baserar våra profetior på vår bristfälliga perception och vår förmåga att i efterhand skapa sammanhang. Vi lurar oss själva med berättelser som tillgodoser vår platonska törst efter tydliga mönster. Svarta Svanar är oförutsedda omvälvande händelser som vi inte är beredda på för att vi inte ser ledtrådarna i vårt förutfattningsstyrda (bias) historieskapande.

Tänk julgrisen. Den lever lyckligt (om det är en frigående, ekologisk, stereoidfri…) tills dess plötsligen någon hämtar den för slakt. En Svart Svan-incident med oerhörda konsekvenser för julgrisen.

De direkta lärdomar jag drar av resonemanget ovan är att allt framåtsyftande strategiarbete bör belysas av fler personer och med öppna frågor. Och att det måste finnas ett systematiskt arbetssätt för att vi inte kan lita på vår egna objektiva förmåga. Vi måste t.ex. omvärldsbevaka i mycket större omfattning – nu! Det räcker inte med läsa årskrönikor och känna till aggregerade begrepp för att bygga förändringsförmåga och anpassningsförmåga. Gissningsvis är det någon oförutsett tillämpning av tekniken (AI, Block chains, Anonymt internet…) som helt kullkastar vårt nuvarande arbetssätt…

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: