Sökmotoroptimering? Behövs det?

Jag har alltid tyckt att sökmotoroptimering är lite ‘monkey business’. Från siter som hade alla 4000 nyckelord i headern till företag som lovade att deras kunder skulle synas top 5 på Google. Och det är klart att top 5 är attraktivt: 95% av alla 15 – 22 åringar i västvärlden använder Google som ingång till ny information på webben. De flesta sökningarna är helt unika: 25% av sökningarna på Google har aldrig gjorts tidigare. det beror på att vi söker efter längre och längre fraser, ja hela meningar.

Så ok, det kan vara viktigt. Hur ska man då tänka? Jo, Google gillar viktiga sidor. Hur viktig en sida är bestäms av massvis av parametrar av vilka vi kan påverka (och ana) några. Hur många som länkar till sidan, besöker sidan, delar sidan i social nätverk, vart sidan befinner sig i din sitestruktur… Grundregeln blir ändå att underlätta för besökarna och därmed för Google. Gör sidan enkel att dela, ha en tydlig site struktur där varje sida är en potentiell startsida, ha en väl strukturerar text (det betyder tydlig title, rubrikstruktur och ingress –  tänk på att titeln i Google är max 55 tecken lång och ingressen 155 tecken). länknamnet berättar för Google vad sidan handlar om – ”läs mer” är alltså värdelöst!

Att arbeta med nyckelord är också bra, särskilt om det används av webbplatsens navigation (som taggar eller i webbsök). Sökbegreppen bör vara så unika som möjligt, inte massvis med sidor m samma sak på samma webbplats. Kolla googles sökförslag (de ord Google besökarna använder för att hitta till er) för idéer! men glöm inte att ”the long tail” -sidorna ofta genererar lika många eller fler besökare som huvudsidorna!

Hur avslutar jag detta nu då? Ja, Altavista finns fortfarande – och är idag en mycket bra sökmotor!

 

Annonser
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: