Ska länkar öppnas i nytt fönster?

Jag har haft som tumregel att öppna alla länkar som länkar utanför den egna webbplatsen i nytt webbläsarfönster. Då finns källan till länken kvar under – bra då många av mina länkar är referenser till det jag skrivit.

Länkar till annat innehåll på den egna webbplatsen har jag öppnat i samma fönster. För att visa att det är samma avsändare. Men det är ju också referenser till innehållet på den sida besökaren läser. Då borde jag väl vara konsekvent och öppna alla länkar i nytt fönster?

Ja och nej. Länkarna ska vara konsekventa och öppnas i samma fönster. Det är de flesta tyckare överens om numer. Till och med Vervas 24-timmarswebbvägledning.

Om alla länkar öppnas i samma fönster som standard kan besökaren själv välja att öppna länken i ny flik, nytt fönster eller inte göra något val och öppna den nya webbsidan i samma fönster som den sida länken fanns på – och använda sig av back knappen i browsern om man behöver gå tillbaka. Det sistnämnda är den starkaste motiveringen till att öppna länkar i samma fönster: back-knappen används ofta för navigering mellan webbsidor. Funktionsmenyn (ofta högerklick med musen) används mer och mer för att öppna länkar i nya flikat etc. Sätter man länkbeteendet till att öppna i samma fönster lämnar man besökaren i kontroll och möjliggör att backa i innehållet via browsern.

Hur länkar man då bäst till andra filer t.ex. pdf:er, wordfiler och excelark? Här tycker nätets experter att de ska öppnas i nytt fönster men att detta fönster ska vara avskalat d.v.s. utan browserknapparna (Back-knappen bl.a.). Dessutom ska man varna besökarna i länktexten att den öppnas i nytt fönster.

Men det finns ett mer sofistikerat alernativ som demonstrars på Stuvel.eu/pdfdownload. Nämligen en framtvingad dialogruta som frågar besökaren om dokumentet ska laddas ner eller öppnas. Men det kräver lite programeringsjobb.

Undantag

  • Hjälptexter är bra om de öppnas i en liten ”pop up” – ett mindre browser fönster.
  • Om länken är mitt i en pågående process, t.ex. ett formulär. Länken ska då inte skicka bort användaren från formuläret.
  • Bilder som är större än sidans innehållsyta. Ta då bort browserknapparna från det nya fönstret.

Referenser:

Annonser
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: