Videokonferensens renässans?

1999 gick jag en lärcentraförlagd högskoleutbildning – distans från Stockholms universitet. Föreläsning- arna gavs över videokonferens- system. Stundtals fungerade det ganska bra – stundtals inte. ADSL-anslutningarna som användes tappade paket och bild och ljud blev lidande. Lika illa var det med lärare som inte var medveten om sin distanspublik (en gång gick en av dem på toaletten med mikrofonen på). Vi var inte först, tidigare årskullar vittnade om än värre erfarenheter.

I dag finns videokonferenssystem med 1080p HD upplösning, och med driftsäkrare kommunikation (över IP). I dag kan man koppla ihop användare på olika plattformar till samma konferens, allt ifrån telefonlinor till HD upplösta s.k. tele presence och allt däremellan.

Idag deltog jag på TANDBERG live. Tandbergs event för kunder, presumtiva kunder och återförsäljare. Tandberg visade upp kommande teknik som minskar störningar på bild (och ljud?) vid upptill 20% tappade paket., men också touchskärmar/bord liknande Microsoft Surface som tillsammans med ett videokonferenssystem blir en utmärkt samarbetsplattform.

Jag har alltid tyckt att videokonferenssystem tappad sin vikt när arbetsstationernas datorkraft ökat och webbvideokonferenssystem gjort sitt intåg. Och visst har de traditionella videokonferenssystemen breddats så att även single users kan delta med sin telefon, laptop eller liknande = Unified communications. Detta tillsammans med status indikatorer (awareness) överbrygger den fysiska distansen på riktigt. Idag går liksom en osynlig gräns för hur viktig kommunikation som kan genomföras i olika medier. Viktiga ämnen avhandlas ansikte mot ansikte, mindre viktiga skriftligt och minst viktiga microbloggning/twitterliknande företeelser. Gränsen förskjuts visserligen hela tiden, e-post anses inom traditionellare verksamheter fortfarande som informellt – lite formellare med bilaga som PDF – men allra helst ska det officiella meddelandet skickas med den ordinarie postgången. Men kraften i Tandbergs lösning är att man kan välja tele presence med nära nog IRL upplösning på skärmarna för dessa viktigaste möten. Och webbmöten för den dagliga avstämningen kollegor emellan.

Fikarasten då? Ja, den borde förses med ett tele presence system den också – med ständig uppkoppling! Läs bara Alexandra Pascalidous krönika 13:de oktober 2009 i Metro.

Cisco då? Ja, Tandbergarna visade upp en enad trygghet – dumt vore det väl annars.

Annonser
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: