Lärresurser i praktiken

Världens 5 bästa initiativ när det gäller öppna kurser, öppna föreläsningar eller öppna lärresurser.

 1. Academic Earth
  Bästa tänkbara presentation och användarvänlighet. En riktig marknadsplats för högre utbildning. Men så är ju MIT, Berkeley, Harvard, Princeton, Stanford, UCLA och Yale skolorna som står bakom initiativet.
 2. MIT OpenCourseWare
  Först och störst (?), i alla fall i medialt intresse. Håller ännu som måtstock för hur öppna kurser kan sprida varumärkets goodwill. Har 1900 kurser online.
 3. OpenLearn from The Open University
  Brittiska The Open University har stort utbud av kurser inom olika områden och satsar på att främja nätverkandet mellan de studerande.
 4. (un)classes – Community powered learning
  … försöker väva in Internets sociala fördelar i lärande. Oklart hur man får en lärare att engagera sig dock. Känns lite som studiecirkelstöd online. Men idén är spännande!
 5. OhMySchool
  Världens första tidning där läsarna själva är reportrar  (tidningens anställda är bara redaktörer) startade såklart en skola för att utbilda sina reportrar/läsare i skrivandets ädla konst. Lärande och praktik i hög motivation – oemotståndligt! F.ö. finns numer OhMyNews international. Varför inte skriva nyhetsreportage om Sverige och träna engelskan samtidigt?

Bubblare:

 • Free-ed.net
  Svår att placera. Vill främst främja självstudier för kompletterande kunskap t.ex. inför rekryteringstester, eller som fortbildning i yrkesrollen. jag vet inte om idén är bra eller dålig. Avsnittet Education ser lovande ut.
 • Lektion.se
  Svensk community där företag och lärare möts för att dela idéer och lärobjekt. Lite för mycket marknadsplats för att ta plats på top fem.

Hedersomnämnande:

iTunesU – distributionskanal som för första gången underlättar för lärare och sudenter.

Annonser
 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: