Översikt: skärminspelningsverktyg

Det finns en hel massa verktyg för att spela in det som visas på skärmen (eller delar av det). Det finns kommersiellaprogram och gratis program; webbaserade, open source samt program som körs på den lokala datorn eller via en server. Alla har lite olika funktioner som förädlar skärminspelningen, gör distributionen enklare eller efterarbetet snabbare.

Det skulle vara omöjligt att testa alla marknadens verktyg och det är heller inte vettigt. Som sig bör utgår denna jämförelse därför från ett tänkt användningscase som kravspecifikation. I kravspecifikationen ingår också den tekniska plattform där skärmfilmerna ska användas . I urvalet kommer också referensorganisationer vägas in t.ex. vanligt förekommande på högskolorna, myndigheter, kommuner och Svenska företag.

Denna genomgång och jämförelse rekommenderar Camtasia Studio eftersom det är marknadsledande inom denna typ av program, uppfyller våra krav och används av många högskolor i Sverige. Vidare rekommenderas ett inköp av en klient programvara snarare än ett program som kombinerar mediaserver med produktionsprogram då det senare kräver en större behovsanalys.

Användningscase/kravspecifikation
Verktyget ska framför allt kunna producera skärmfilmer för att visa användare hur de förväntas använda olika webbapplikationer. Skärmfilmer ska också kunna användas för andra sorters applikationer (t.ex. ärendehanteringssystem, e-post, etc.). Programmet ska kunna: 

 • köras lokalt på klienten (ingen serverbaserad produktionsmiljö)
 • spela in vad som visas på skärmen
 • spela in delar av skärmen
 • spela in ljud från mikrofon
 • komprimera slutprodukten i flashformat och Windows media format
 • redigera filmen i efterhand
 • spela in PowerPoint

Den tekniska miljö programmet ska fungera i är PC, Windows XP Professional. Det är bra om den kan producera filer i de vanligast förekommande filformaten för strömmande media: flash (swf), windows media (wmv) eller Quick Time (mov) utifall de ska publiceras på någon mediaserver. Vissa av programmen innehåller lösningar för mediaserver likväl som produktionsverktyg, både produktion och distribution av filmer och presentationer alltså. I ett bredare perspektiv kan dessa vara bra att titta närmare på – särskilt om man kan distribuera andra produktioner (webbfilmer etc) på dem.

Genomgång av utvalda program

 • Adobe Captivate uppfyller samtliga krav och är också flest tillägsfunktioner. Dessutom finns en community där utvecklare lägger till olika widgets löpande. Programmet är det dyraste på marknaden av alla klientbaserade program. Nummer två i denna genomgång.
 • Camtasia Studio är marknadens största kommersiella skärminspelningsprogram och är uppe i version 6. Den spelar in allt på skärmen, har en extrafunktionalitet för PowerPointpresentationer och kan spela in video från webbkamera. Uppfyller alla krav ovan. Camtasia Studio rekommenderas för detta ändamål.
 • Camtasia Relay är en serverbaserad variant av Camtasia med egen mediaserver. Stöd för distribution i olika filtyper samtidigt och koppling till LDAP är några av fördelarna. Främst anpassad för större utbildningsorganisationer.
 • Capturefox är en addon till Firefox som spelar in antingen hela skärmen eller bara Firefoxfönstret. Programmet är en gratis betaversion, utan tillräcklig dokumentation för att kunna användas i daglig produktion.
 • CommunityClips är en addon till Microsoft Office, tillverkat av Microsoft Office Labs (Microsoft Corp.). En inspelningsknapp läggstill i MS Officeprogramvarorna. Ingen dokumentation tillhandahålls och användningsområdet verkar vara begränsat till MS Office.
 • Jing är gratisversionen av Camtasia (från tillverkaren TechSmith). Programmet är inte lika fullt med funktioner som Camtasia och presentationerna avslutas med lite reklam. Presentationen publiceras på TechSmith:s publiceringstjänst screencast.com.
 • Procaster används främst till att livesända presentationer och genomgångar, konto hos företaget (Livestream) bakom produkten måste skapas (på deras streamingserver). Uppfyller inte de krav vi ställer idag.
 • SmartAss är liksom ovan beskrivna Camtasia Relay ett program som körs på en mediaserver. SmartAss är en svensk produkt och mycket lämpat för längre e-tutoring moment. Programmet har en mängd funktionalitet som skulle kunna användas för support (dela skrivbord, support agenter som tillägg i olika program etc).
 • Windows Media Encoder är ett programtillägg till Microsoft:s operativsystem. Det är mer ett redigeringsprogram för samankoppling av olika media som film, bild och ljud. Det kan också användas för att livesända video eller presentationer. Fungerar inte för skärminspelning.

Lista över skärminspelningsprogram:
Program markerade med * har värderats i detta dokument.

Kommersiella: 

Gratisprogram:

Open source-program: 

Annonser
 1. 28 september, 2009

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: