Distansord:


Idag skissade en kollega till mig, Ann-Sofie Fredriksson, och jag på förklaringar till några vanliga begrepp inom IT-stödd distansutbildning. Blev det tydligt?

Lärcentra:
Lärcentrum finns i de flesta kommuner och är en plats där du kan få stöd och hjälp i dina studier. Det kan handla om att få tillgång till någon stans att sitta, datorer, studievägledning, videokonferens, kopiering och tentamensmöjligheter.

Studiecentrum:
Se lärcentra

Lärplattform:
Lärplattform eller utbildningsplattform är en programvara som skapar ett webbaserat klassrum. I lärplattformen samlas allt som hör till kursen eller programmet.
Funktionerna i lärplattformen varierar, men innehåller oftast diskussionsforum, chattar, och annat som underlättar samarbetet. Det enda som krävs är en dator med internetuppkoppling. Högskolorna hjälper till att få det att fungerar och har ofta en support dit man kan vända sig.

Learning management system, LMS:
Se lärplattform

Utbildningsplattform:
Se lärplattform

Virtuellt klassrum:
Se lärplattform

Obligatoriska möten/sammankomster:
Distansutbildning kan innehålla ett antal obligatoriska möten på plats på högskolan eller på lärcentrum. Ibland förekommer obligatoriska webbmöten – nätbaserade möten – på Internet.

Frivilliga möten/sammankomster:
I helt nätburen distansutbildning erbjuds ibland studenter att komma på frivilliga sammankomster som ett komplement.

Nätbaserade möten/webbmöten:
Ibland används webbmötesprogram i undervisningen. Med hjälp av en webbkamera och ett headset kan man då mötas på distans.

Distansverktyg/IT-stöd:
Distansutbildning har förändrats genom annan pedagogik och ny teknik. Distansverktyg är till exempel dynamiska webbplatser, lärplattformar, e-post, sändning av föreläsningar via Internet,webbmöten och videokonferens.

Distansutbildning (finns redan – behöver göras om?):
Många högskolor ger distansutbildningar. Du läser på högskolan men inte i högskolans lokaler. Kanske studerar du hemifrån eller på lärcentra med handledning från universitetet eller högskolan. Vissa kurser är helt nät- eller webbaserade. Andra kurser har ett antal möten per kurs då kan du behöva åka till högskoleorten för genomgång eller tentamen. Några är förlagda vid en annan ort än högskolan (t.ex. på lärcentra).

E-lärande/E-learning:
E-lärande är webbaserad lärande. Det kan handla om hela program, enstaka kurser eller inslag i kurser.

Nätutbildning:
Kurser eller program där alla studier sker över Internet. Ofta med hjälp av något distansverktyg.

Nätbaserad utbildning:
Se Nätbildning

Webbaserad utbildning:
Se Nätbildning

Online-utbildning:
Se Nätbildning

Flexibelt lärande:
Begreppet flexibelt lärande beskriver en utbildningsform som anpassas till den enskilda studentens önskemål och förutsättningar. Det används ofta i distansutbildning och med hjälp av IT-stöd i undervisningen.

Digital lärresurs:
En digital lärresurs är det digitala material som används i den kurs du läser. Det kan vara allt ifrån en bild, en ljudfil och en animation till webbplatser, filmade föreläsningar eller spel (sammansatta av flera bilder, ljudfiler, animationer). Det finns ingen definition på vad exakt en digital lärresurs är mer än att det används i din lärprocess.

Hemtentamen:
Ett skriftligt prov som ska göras hemma. Man ska använda sig av den litteratur som ingår i kursen, men man får gå till andra källor också.

Digital examination:
Ett prov som görs med IT-stöd. Ett exempel är nätbaserad examination via Internet. Ett sådant prov kallas också för nättentamen.

Nätbaserad examination:
Nätbaserad examination är en digital examination via Internet. Ett sådant prov kallas också för nättenta.

Nättentamen:
Se nätbaserad examination

Studentportal:
Studentportal är den webbplats där du som student kan logga in och få tillgång till högskolans tjänster. Det kan t.ex. vara din e-post, dina resultat, kursinformation, lärplattformen.

Annonser
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: