E-kompetens för högskolelärare

 

Kvalitetsbegreppet inom e-lärande blir viktigare och viktigare. Hur hör e-kompetensbegreppet ihop med kvaliteten? jag tror att det gäller hålla i sär begreppen – att se e-kompetens som en del av kvalitetsbegreppet.

 

Först, om man kopplar digital kompetens mot kvalitet i e-lärande så är risken att man hamnar i det faktum att de lärande har olika perspektiv av vad kvalitet är, och då kommer många fler parametrar än vilken teknik som används in, t.ex: lärarens närvaro, kursens upplägg, förväntningar… Däremot är det ett faktum att kommunikationen på Webben är mer social nu än förr och att detta faller väl samman med hur vi ser på pedagogik i Sverige idag. Det gäller fortfarande att stödja de sociala, samarbetsprocesserna och möta studenterna i de miljöer och på sätt som de är vana vid. När virtuella nätverk blir vanligare ökar kraven på att dessa även kan användas för sitt lärande… För lärarna tillkommer också krav på kompetens för delar av produktionen av lärresurser, förmåga att söka rätt på lärresurser och använda dem i sin kurs (kursdesign och värdera användandet av digitala resurser.  Det är det praktiska handhavandet, praktisk e-kompetens.

 

Sedan har vi den teoretiska och regelstyrda delen där källkritik, upphovsrätt, plagiat, formodligen alltid kommer vara belagda med gråzoner. Att verkligen se till att man praktiserar en sociokulturell pedagogik (precis som i campusundervisning) och inte faller tillbaka till enklare pedagogiska modeller  och envägskommunikation. Jag tycker mig ha märkt att etikfrågorna, hur man beter sig på nätet inte är så aktuella längre, det är en e-kompetens som snart är medfödd. Detta är den teoretiska e-kompetensen.

 

Jag tror alltså inte att utbildningarnas innehåll måste ändras särskilt mycket, snarare då att de former för samarbete och kommunikation som lärosäterna tillhandahåller, och låter studenterna arbeta i, är mer flexibla och innehåller inte bara det som hör kursen till utan det som hör högskolan till, studievägledning, studieadministration, CSN, Ladok och allmänna ”e-sandlådor”. Studera.nu kan och borde kanske visa vägen… (tänk e-förvaltning).

Med inspiration från:

Annonser
  1. 3 november, 2008

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: