Digital kompetens, e-kompetens = läs- skriv- och e-kunnighet?

Digital kompetens eller e-kompetens är begrepp som politiken anammat. EU-initiativet har väl funnits sedan 2001 men det känns ändå som om begreppet blivit mer aktuellt nu.

Vad är då e-kompetens? Egentligen är det applicerad läs- och skrivkunnighet. Men det är också en svår definerad vana att handskas med digitala system, något som krävs att vet antingen hur IT-tekniken fungerar eller vad IT brukar kunna stödja. Den stora frågan är väl egentligen om det verkligen ska behövas någon e-kompetens eller om e-verktygen ska vara så användarvänliga att de går att använda i alla fall.

Oavsett vilket letar sig IT in i allt fler myndigheter, högskolor och företag. Så länge de trationella kommunikationsvägarna finns kvar är det bara ett smidigare komplement för de som har e-komptens. Men när de tradionella vägarna försvinner måste e-kompetens ersättas mot en allmänt utbredd e-kunnighet. Detta handlade Multimedia pedagogik-teknikprogrammets slututställning i Vetlanda om redan 2000. Ett år innan EU alltså!

Annonser
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: